Laten we het eens hebben over pre-Workout supplementen. Ook bij ons in de box zie ik sporters net voor de WOD begint kleine potjes poeder uit hun tas halen. Dit om vervolgens nog snel even een pre-Workout mix naar binnen slobberen. Het idee erachter is je in de WOD energieker te laten voelen. Je zou daardoor meer prestaties kunnen leveren. Het tegendeel is echter waar. Gevoelsmatig  is het wel zo maar dat komt door de samenstelling van het product. Dit is nu net waar de fabrikanten van deze poeders hun geld mee verdienen….de illusie. 

Kijkend naar de voedingswaarde zou het prima spul zijn. Kijkend naar wat er eigenlijk allemaal in zit moet je jezelf afvragen wat je aan doen bent! Er zitten echter flinke nadelen aan het gebruik van deze stoffen. Ze kunnen buitengewoon vervelende klachten veroorzaken, maar zelfs ook zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Om maar wat ingrediënten te noemen methyl, fosfor, chroom, cafeïne, beta-alanine, citrulline malaat en tanine. Dit zijn allemaal stoffen die , al dan niet alleen of in combinatie, je hartslag omhoog gooien. Soms zelfs tot een gevaarlijk hoog level. Je bent als het waren aan het fietsen op een Assault Bike  terwijl je gewoon stil zit. Dus óók als je slaapt gaat deze verhoogde hartslag gewoon door. Dit heeft  een negatieve werking heeft op je autonoom zenuwstelsel, waardoor je dus ook kans loopt op negatieve gedragsveranderingen. 

Wat de fabrikanten van deze magische poeders je er niet bij vertellen is dat je er ernstige  hartkloppingen of ritme stoornissen van kan krijgen. Symptomen zijn o.a. een tintelende huid (ons grootste orgaan overigens), koorts, hoofdpijn en een droge mond waardoor je meer gaat drinken tijdens de WOD. Nu zal je zeggen: drinken is toch goed en niet zo heel erg? Dat zou je wel denken echter dit ligt iets anders. 

Door al dat extra vocht moet je hart nog harder gaan pompen om het vocht weer uit je lijf te krijgen. Er zit zoals gezegd geen klok op je hart, dus ook in de nacht gaat je rit op de  “Assault Bike” gewoon verder. Hierdoor krijg je dus minder slaap.

Voor competitie atleten schuilt er nog een ander gevaar in het gebruik van Pre-Workout supplementen. Veel van deze poeders bevatten chemicaliën zoals amfetamine-achtige stoffen of steroïden. Deze (doping)stoffen kunnen zorgen voor klachten en hebben een verhoogd risico voor je gezondheid. Voor de competitie crossfit atleet is het dus belangrijk om dit te weten en hier op te letten. Wanneer hij of zij dit soort supplementen gebruikt, die “verdacht” zijn met stoffen die op de verboden lijst staan, kan het zomaar gebeuren dat je bij controle positief worden getest op het gebruik van doping. 

Ga op je gezond verstand af en als iets te mooi is om waar te zijn….dan is dat vaak ook zo. Je sport functioneel en gezond, je eet functioneel en gezond ga dan ook verder gezond om met wat je verder nog in lijf stopt. 

Lonny Drees, Head Coach CrossFit Zwijndrecht