CrossFit “Het Belang van vezelrijk eten”

Regelmatig wordt er gezegd dat vezels goed voor je zijn of dat je vezelrijk moet eten.

Maar waarom is het goed voor je? Wat is het verhaal achter het belang van vezels?

Over het algemeen zijn vezels bekend vanwege het bevorderen van de stoelgang. Echter zijn vezels om meerdere redenen goed voor je. Ze worden in verband gebracht met een lager risico op hart-en-vaatziekte, zoals hartklachten en beroerte. Daarnaast hebben ze een gunstig effect op het voorkomen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, borst- en darmkanker.

De vezels zijn ook bekend om het positieve effect op het cholesterol, dragen bij aan de verzadiging en spelen een rol in de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Vezels zitten vooral in natuurlijke en onbewerkte producten. Hoe meer een product is bewerkt, des te minder vezels en andere voedingswaarden in het product zitten.
Zoals Peijnenburg Ontbijtkoek volkoren gesneden. Hier zijn vezels aan toegevoegd. Per plakje 1,35 gr. Dit weegt niet op van wat je erbij krijgt, waaronder 11,1 gr suiker (= 2,5 suikerklontje) en 92 kcal per plakje. Een hoop calorieën, weinig vezels, bijna geen voedingswaarde en verzadigen niet.


Als wij dit vergelijken met een snee volkorenbrood, dan bevat één boterham gemiddeld 3 gr vezels, 0,45 gr suiker en 82 kcal. Een boterham verzadigd meer ondanks dat het minder calorieën bevat. Het is tevens vele malen gezonder omdat de zogenoemde ´natuurlijke ingrediënten´ van het ontbijtkoek er niet bij zitten.

De meeste vezels zitten in de volgende producten:

1. Brood en ontbijtgranen, zoals Brinta, havermout, roggebrood en volkoren brood.
2. (Volkoren) koolhydraten, zoals (Zoete)aardappelen, quinoa, volkoren pasta en zilvervliesrijst
3. Groente, zoals bieten, boerenkool, broccoli, spinazie en wortel.
4. Fruit, zoals aardbeien, appel, avocado, banaan, bramen, frambozen en peer.
5. Peulvruchten, zoals erwten, kidneybonen, kikkererwten, bruine bonen en linzen.
6. Noten en zaden, zoals amandelen, chiazaad, lijnzaad, pistachenoten en walnoten.

Het is lastig om een voorbeeld dagmenu op te stellen, want dit is afhankelijk van geslacht, mate van activiteit en de totale calorieën inname per dag. Als je echter voldoende calorieën per dag eet, de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten, en je de hierboven aangegeven producten regelmatig of dagelijks eet, dan voldoe je aan het advies dat het voedingscentrum heeft vertaald voor de Gezondheidsraad, namelijk 30-40 gram vezels per dag.

In The New York Times verscheen recent een artikel over vezels. Zo weten wij dat het eten van vezels gezondheidsvoordelen heeft, maar wisten wij nog niet waarom dit zo was. Aan de universiteit van Götenborg in Zweden lijkt hierop het antwoord te zijn gevonden. Zo zouden vezels niet direct gezondheidsvoordelen aan ons lichaam geven, maar fungeren de vezels voornamelijk als voedsel voor de bacteriën in ons lichaam. Doordat deze bacteriën tevreden worden gehouden, blijven onze darmen en ons immuunsysteem in goede gezondheid.

Aan de Universiteit in Wageningen kwam uit een promotie onderzoek naar voren dat een shake met een groot volume en weinig calorieën een meer verzadigd gevoel geeft dan minder volume en meer calorieën. Het onderzoek vertelt niet welke ingrediënten in de shake zaten. Wel wordt het volgende vermeld;

‘Je kan kijken hoe je je gevoel zo kan beïnvloeden dat je je verzadigd voelt door voedsel dat niet veel calorieën bevat. Dingen die meer tijd en moeite kosten om te eten, werken vaak meer verzadigend.’

Laat het nu zo zijn dat plantaardige voedselbronnen weinig calorieën en veel vezels bevatten. En vezels zorgen weer voor een verzadigd gevoel.

door Werner van den Dungen,  eigenaar You-Mens