Muscle Tissue Tempering

Muscle Tissue Tempering

Muscle Tissue Tempering (MTT) zoals wij dit in onze box noemen werd ontwikkeld door Donnie Thompson, een voormalige hooggeplaatst competitie powerlifting atleet. 

MTT is een proces dat word uitgevoerd op atleten die problemen hebben met vastzittend en verkleefd spierweefsel.

De techniek die wij bij MTT gebruiken is geen massage techniek maar meer een workout die men als voorbereiding op bijvoorbeeld een week lang WODs doet. Diverse MTT sessies beschermen de atleet tegen nare aandoeningen zoals hernia, spier en pees scheuringen, verrekkingen en ander spiertrauma. 

Het bevordert en verhoogt de individuele prestaties van de atleet door de spieren van het lichaam toe te staan om onafhankelijk , zonder verkleving, samen te werken. 

We gebruiken bij MTT zwaar cilindervormig rondstaal om weefsel uit zijn verkleefde toestand te halen. Dit doen we door de spier onder de zware belasting van de cilinders te stimuleren.

Aan de hand van deze effectieve MTT behandeling zal je best wat vragen hebben. Hieronder vind je vast wat antwoorden: 

Wanneer zou een sessie MTT voor jou verlichting kunnen brengen? 

Ik zeg beter voorkomen dan genezen.  Het kenmerkende klachtenbeeld van een verkleving is dat de pees, spier en het omliggend weefsel gevoelig is bij belasting.  Geleidelijk verdwijnen deze klachten maar na rust, bijvoorbeeld de dag daarna, kunnen de klachten in alle hevigheid terugkomen. Meestal worden de klachten dan geleidelijk weer minder. Het probleem is dat deze klachten dag in dag uit terugkomen.

Wat zijn verklevingen eigenlijk ?

Ons lichaam bevat lagen in de weefsels die vrij uniek zijn, we noemen dit de fascia. De fascia bestaat uit bindweefsel en verbinden alle weke delen in ons lichaam zoals spieren, pezen en banden etc.. De fascia zorgt voor een glijbeweging tussen de verschillende spieren en spiergroepen. De fascia zorgt tevens voor steun en houdt de spiergroepen bij elkaar.

Bij blessures kunnen verklevingen ontstaan, waardoor het genoemde glijden wordt verstoord. Er ontstaan beschadigingen en, als gevolg van het natuurlijk herstel, littekenvorming met onderlinge verbindingen, die bij opnieuw bewegen weer opnieuw tot beschadiging leiden. Deze verklevingen noemen we  ‘microfibers’, het weghalen van deze verklevingen noemt men ‘microfiber reduction’. 

Hoe kan men deze verklevingen het beste behandelen of voorkomen ? 

Verklevingen kan men onder andere behandelen door het verbreken van cross-links, door tijdelijke overbelasting (MTT bijvoorbeeld), rekkingsoefeningen en/of frictiebehandeling. Onze MTT behandelingen pakken dit allemaal aan. Wat men juist niet moet doen is rust nemen en niks doen! Men moet blijven bewegen dus gewoon de workouts meedoen, rust leidt immers tot meer verkleving en zelfs ‘verbindweefseling’. 

Waarom werkt MTT zo goed ? 

De sleutel tot waarom dit zo goed werkt is te vinden in het gewicht van de tempering cilinders zelf. Bij CrossFit Zwijndrecht maken we gebruik van cilinders rondstaal van 25 tot 70 Kg per stuk. 

MTT helpt je met het verwijderen van giftige stoffen uit de fascia. Dit is nodig omdat de verzurende afvalstoffen in verband worden gebracht met ontsteking reacties.

Het ondergaan van een van onze MTT sessies zal je zeker helpen sneller te herstellen, hetgeen weer resulteert in een meer effectieve manier van trainen met minder blijvende pijn en ontsteking reacties.

Wil je een afspraak maken voor een behandeling Muscle Tissue Tempering mail dan naar info@crossfitzwijndrecht.com 

Kosten voor een MTT behandeling van 45 min betreft €45.- 

 

Lonny Drees, Head Coach & Eigenaar CrossFit Zwijndrecht

 

WhatsApp WhatsApp ons