CrossFit “Emblemen”
Beste sportvrienden,
Ik wil jullie graag iets vertellen over CrossFit en het dragen van merken, quotes en afbeeldingen. Er is geen sport anders dan CrossFit waarbij zoveel aandacht wordt besteed aan het dragen van een embleem of logo. En er is geen sport anders dan CrossFit waarbij men zo’n embleem of logo met zoveel trots draagt. De logo’s van boxen, crossfit merken e.d. zijn in overvloede te zien op t-shirts, broeken, en drinkbekers e.d.
Ook bij ons in de box zie je deze op de grote verzameling shirts die we hebben hangen. Men vind ze ook op de wedstrijdshirts van CrossFit grootheden als Frazer, Sager en Van Beek.
Vaak zie ik bij niet CrossFitters enige verbazing op de gezichten als ik ze de geschiedenis achter de shirts van Frazer en van Beek vertel. Deze hangen namelijk bij ons in de box aan de muur. Ik krijg dan opmerkingen te horen als “waarom is zo’n shirt nu zo speciaal, je kan dit toch ook gewoon kopen? Het is maar een shirt met een embleem.” Een kleine uitleg is dan misschien ook wel op zijn plaats. Waarom zijnde grote verscheidenheid van CrossFit emblemen en logo’s nu zo belangrijk voor CrossFitters.
Daar komt hij dan.
Het woord “symbool” komt van het Griekse woord “sumbulon”. Dit sloeg oorspronkelijk op de twee helften van een wassen schrijftafeltje welke personen met elkaar deelden als uitdrukking van hun onderlinge band. Deze betekenis ging geleidelijk over naar een herkenningsteken, een contramerk of legitimatiebewijs. Het diende om bijvoorbeeld een vergadering in besloten kring bij te wonen. Ten slotte kreeg het “symbool” de specifieke betekenis van zinnebeeld. Heel wat politieke partijen, filosofische, beroeps-, of religieuze verenigingen en naties kennen de subtiele kracht die uitstraalt van een symbool en plaatsen dat ook graag op hun logo of embleem.
Natuurlijk onderscheidden sommige speciale sportclubs en verenigingen zich op zichzelf al van de reguliere sportclubs. Dit door hun speciale trainingen en bijzondere materialen (vergelijk bijvoorbeeld CrossFit maar met conventioneel Fitness). Echter zolang er al sportclubs en verenigingen bestaan willen de leden zich ook nog vaak op een andere wijze van elkaar onderscheidden. Dit zie je bijvoorbeeld met grote toename in CrossFit. Uiteraard zijn de voetbalshirts van voetbalclubs daar natuurlijk een mooi voorbeeld. En wat denk je van militaire en politie eenheden die zich onderscheiden met een gevoel van broederschap in een nog sterkere versie.
De verschillende specifieke kleding die men ziet, hoe speciaal ook, verteld echter niets over de club waartoe hij of zij behoort. Vaak is men namelijk bijzonder trots om voor een bepaald club of eenheid te mogen uitkomen. De leden van een dergelijk club of eenheid willen dit dan ook graag laten zien aan elkaar.
Om genoemde trots uit te dragen naar de andere sportclubs en/of speciale eenheden werd al vroeg in het bestaan begonnen met het dragen van een eigen herkenningsteken, symbool ofwel… een eigen embleem.
Ondanks dat emblemen alleen worden gedragen als symbool moet men de waarde van deze niet onderschatten. Voor een deel van de sportclubs en/of militaire eenheden is het embleem dat zij dragen meer dan alleen een symbool.
Leden van CrossFit boxen die buiten de reguliere fitness clubs vallen en leden van speciale eenheden onder elkaar zijn zeer trots op hun herkenningsteken. Denk hierbij aan deelnemers aan de Spartan Race, Mudmasters of wedstrijden in de CrossFit community. Denk aan leden van Arrestatieteams en Speciale Interventie Eenheden van Defensie e.d. Het embleem is voor hen vaak een symbool van verdienste en kameraadschap. Het is een symbool van sportiviteit, broederschap, specialisme, doorzettingsvermogen en erkenning. Een symbool, dat niet zomaar aan iedere sporter of militair wordt uitgereikt maar men moet verdienen door hard werken, de juiste mindset en een geweldige dosis wilskracht.
Voor sommige staat het embleem dat zij dragen voor een manier van leven en een taakopvatting die aanzienlijke verplichtingen met zich brengt. Denk aan de logo’s van Politie, Korps Commando Troepen en Korps Mariniers.
Mijn persoonlijke mening is dat een embleem of men dat nu op de sporttas, het trainingspak, een uniform of op een t-shirt draagt, symbool moet staan. Symbool voor extra inzet, extra hard werken, eerbied aan de sport of taak die hij of zij uitoefent en broederschap zoals men die nergens anders tegenkomt.
Bij het ontstaan van CrossFit Zwijndrecht, toen wij nog old school functioneel trainden onder de naam van Nil Volentibus Arduum Fitness Trainers & Coaches was ik van mening dat ook NVA Fitness een eigen embleem moest hebben. Ik zie dit na vele jaren nog steeds als een mission statement voor een goede “esprit de corps”. Als een symbool dat ons zal blijven herinneren aan het feit dat wij aan onszelf verplicht zijn onze kwaliteiten, die hier bij onze CrossFit Community naar boven komen, moeten blijven verbeteren. Niet alleen vandaag maar iedere dag na dag en nacht na nacht.
Jullie zien dat ik er wat anders insteek dan anderen. Anderen die een embleem meer zien als een gekleurd lapje stof, een product van inkomsten of een symbool van “hier zijn wij” terwijl dat nu juist niet de achterliggende gedachte moet zijn van een eigen embleem.
Daarom kan men ons embleen “de patch” (zowel het oude en nieuwe) nog steeds niet kopen of zomaar krijgen. Men moet deze door hard werken verdienen. Dat maakt hem uniek en speciaal zoals CrossFit Zwijndrecht ook is 😉
Lonny Drees, head coach CrossFit Zwijndrecht