Olympisch  Gewichtheffen& CrossFit. “Programmeren of bekritiseren?”

Olympisch Gewichtheffen, CrossFit en Emotie…..of is het andersom? 

CrossFitters over de hele wereld zijn hoe langer hoe meer, serieus op zoek naar een kwaliteitsprogrammering. Een programmering die hen de voorbereiding geeft die ze nodig hebben om goed te kunnen presteren in een competitie.

Veel CrossFit boxen programmeren echter nog steeds alleen WOD’s voor recreatieve CrossFit sporters of voor hen die net een stapje verder gaan en zich bezig houden met General Physical Preparedness. Dit betekent dat soms ook de nodige ervaring ontbreekt en coaches, indien nodig, met hun eigen aanpak voor een CrossFit competitie aankomen. Op zich niets mis mee want al doende leert men en krijgt men meer en meer ervaring in programmeren. CrossFitters zijn doeners, vaak ongeduldig en bij sommige zit zelfs het ego in de weg. Dit draagt ertoe bij dat atleten, die op zoek zijn naar steeds weer het volgende grote avontuur en nieuwe CrossFit geheimen de coach dagelijks overspoelen met vragen en wensen die eigenlijk niet haalbaar zijn of waar de coach geen antwoord voor heeft. 

Uiteraard kan je als coach niet alles weten. Tegenover de atleet moet je daar gewoon eerlijk over zijn. Aan zogenaamde alleskunners hebben we niets in deze mooie sport. Echter één ding is consistent van programmering tot programmering: Olympisch Gewichtheffen in CrossFit is onmisbaar.

In deze blog kijk ik met jullie waarom Olympisch gewichtheffen zo belangrijk is voor CrossFit. We bespreken hier waarom wij zo zorgvuldig aandacht besteden aan de Skills & Trills van het Olympisch Gewichtheffen en waarom wij niet toestaan dat zomaar iedereen deze complex motorische vaardigheden toepast in onze box. 

Men hoeft maar te kijken naar de CrossFit Games, de landelijke wedstrijden zoals de Lowlands Throwdown of de bij bosjes georganiseerde lokale box Throwdowns en men komt er al snel achter dat Olympische Gewichtheffen essentieel is. Essentieel ook in de concurrentiestrijd om een plaats in een finale of kwalificatie voor een landelijk CrossFit kampioenschap. 

De tijd van ik doe maar wat of ik ga het wel proberen is al lang voorbij. Het is nu de tijd om het Olympisch Gewichtheffen echt serieus te nemen. De tijd om volop aan techniek en kracht te werken en klaar te staan om je vaardigheden toe te passen in welke Workout dan ook.  Olympisch Gewichtheffen op vol vermogen, op elke intensiteit en met een heleboel gewicht maar  is dit wel zo eenvoudig ….? 

Simpelweg het kunnen laten zien dat je in de CrossFit workouts de Olympische liften kan gebruiken is niet eens het meest overtuigende argument waarom je ze in je training zou moeten prioriteren. 

Om dit te begrijpen moet je kijken naar de ziel van het Olympisch gewichtheffen…en daar ligt ook mijn ziel. 

Het is mooi om te zien hoe het trainen van het trekken (de snatch), het voorleggen (de clean) en het stoten ( de jerk) ook de bewegingen die worden gebruikt in andere basisliften, zoals de deadlift, de squat en de press, verbetert. En als je er voor open staat is het niet moeilijk om te zien hoe soortgelijke liften en bewegingen ook verbeterd kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de thruster, de boxjump en de handstand push up. 

Ik durf zelfs met droge ogen te beweren dat de essentie van het Olympische Gewichtheffen alles wat we doen in CrossFit ten goede komt. Als basis om die essentie van de Olympische Gewichtheffen te begrijpen zullen we wat specifieker in de bewegingen en de techniek moeten duiken. 

We starten met een statement: Iedere CrossFitter moet al snel in zijn lidmaatschap de Snatch, Clean & Jerk kunnen gebruiken als deze door de coach worden geprogrammeerd.

Veel CrossFitters denken van wel. Vooral in CrossFit boxen waar men na 1 of 2 lessen net zoveel Snatches, Cleans & Jerks mag maken als men maar wil. Commerciële mumbo-jumbo noem ik het. Atleten zo snel mogelijk alles laten doen om ze maar tevreden te houden en meer klanten binnen te trekken. Tranen in je ogen krijg je ervan. Men noemt het een Snatch, Clean & Jerk maar het ziet er niet uit en dan heb ik het nog niet eens over de blessure gevoeligheid.

Aan de andere kant, als je met één vinger naar een ander wijst dan wijzen er nog veel meer naar jezelf! Ook bij ons in de box schieten met regelmaat toch wel de tranen in mijn ogen. Men begint heel goed, volgt onze 2 daagse cursus Olympisch Gewichtheffen en start vol goede moed met de  oefeningen in open gym of tijdens Strength & Skills.  Echter ziet men al snel dat men Oly Hour overslaat, de uitvoering van de Skill Transfer oefeningen vergeet, de terminologie naast zich neerlegt en niet meer weet waarom men een bepaalde beweging moet maken en wat het resultaat daarvan is als je het niet doet. En tot overmaat van ramp schuift men ook nog eens veel te veel gewicht aan de bar. Het resultaat… een Snatch, Clean & Jerk die de naam niet mag dragen en blessures in overvloed maar…uiteindelijk wel een gestreeld ego, daar gaat het kennelijk om. Ik zeg het zoals het is en als je nu stopt met lezen dan snap je het niet (met deze uitspraak moet ik trouwens ook oppassen)! 

Vind je dit te kort door de bocht om zo te spreken over onze eigen atleten? Dan heb je helemaal gelijk en zitten we gelukkig dus toch op één lijn. Het is keihard, kort door de bocht en als het kan zoveel mogelijk direct op de persoon. Ik had het daar van de week nog over met een andere box eigenaar die dezelfde bloedgroep heeft. 

Atleet “A” deed dit tijdens de 1st pull van de Snatch en….”B” was het gevolg (oorzaak en gevolg accepteren). Geen “ja maar” en de “hakken in het zand” zetten. Dit mag ongezouten en met emotie! Als je, bij ons in de box, veilig en adequaat de Snatch, Clean & Jerk wilt leren moet ALLES kunnen worden gezegd!  De ontvanger MOET alles nemen zonder “ja maar” en “gejank”, het is bij ons heen democratie. We hebben daarmee maar één enkel doel wat we nastreven….leren, doen en beter worden in Olympisch Gewichtheffen.

Voor degene die regelmatig meedoen met onze Oly Hour lessen weten hoe ik als mens en als coach in elkaar zit. Dat daarbij soms, uit passie geboren, ook emotie aanwezig is mag duidelijk zijn . Alles wat we doen is namelijk emotie…we denken vaak dat we voornamelijk rationeel zijn of dit juist moeten zijn maar de ratio bestaat niet zonder gevoel. Daarom zeg ik maak evalueren van een lift persoonlijk en juist ook op het gevoel en ga dan weer terug naar de ratio. 

Techniek: 

Geen enkele beweging met een bar is technischer dan de Snatch, Clean en Jerk, dikke punt!. Olympische lifters besteden hun hele leven aan het perfectioneren van deze twee bewegingen. CrossFit atleten hebben die tijd niet. Ze hebben een enorm arsenaal aan bewegingen waarin ze competent willen zijn, en het is onmogelijk om ze allemaal te oefenen en ooit te zien groeien als men de tijd er niet voor kan vinden. Door de focus te leggen op voornamelijk het Olympisch liften, kunnen we echter wel meer vooruitgang boeken over de gehele linie. Gebruik daarom de olympische liften en de basisliften zoals de Deadlift, Squat, Bench Press en Shoulder Press om sterker en beter te worden, gebruik al het andere om klaar te zijn voor het onbekende.

Mental Toughness: 

het verplaatsen van het lichaam onder de bar:

De verplaatsing van het lichaam onder de bar is een actieve beweging. Dit heeft alles te maken met kracht. Laat je niks wijs maken…met techniek alleen kom je er niet. De Olympische liften zijn de krachtigste liften die er zijn. Er is geen ene lift die beter is dan een Olympische lift en je sneller zal leren om zware ladingen snel over een grote afstand te verplaatsen (ten opzichte van een bar).  Deze “behoefte aan snelheid” leert je hoe je als krachtsporter moet bewegen. En laten we eerlijk zij…Is er iets beters dan sterk en snel kunnen bewegen?

Nu zeg je  “Ik vind me sterk genoeg en ook mijn techniek is niet zo slecht” Ok… maar nu moet je de bar nog ontvangen en daar komt meer bij kijken dan alleen maar techniek en kracht. Olympisch Gewichtheffen op het mentale vlak. 

De ontvangstpositie (the catch) moet sterk en stabiel zijn. Je moet het volste vertrouwen hebben in je lift. Angst en onzekerheid zijn dodelijk.  Als je start met je lift en je voelt je comfortabel en zelfverzekerd dan werkt dit door in je andere CrossFit bewegingen.  Een sumo deadlift high pull is dan een makkie, en vast niet zo beangstigend als het lijkt. Wanneer je de Clean & Jerk goed op orde hebt, is het stoeien met een atlas steen een leuke bezigheid. Kortom het meer bezig zijn met Olympische liften, de techniek en vooral ook luisteren naar je coach heeft een veel groter effect op het totale CrossFit plaatje dan in een box op je handen heen en weer lopen en als een aap in het Rig zitten. 

Consistentie en programmeren:

Is er nog iets belangrijker dan techniek. Ja dat is er, belangrijker nog dan techniek is consistentie. Als je de beste CrossFit atleet wilt zijn die je kunt zijn, doe het dan niet zoals een Matt Frazer, maar doe het gewoon als jezelf. Je bent geen Matt Frazer en je wordt geen Matt Frazer. Leer van je helden zoals Matt Frazer, Coach Bergeron en van elke andere topper in een straal van een paar honderd km maar maak het wel jou eigen ding. 

Programmeringen schieten tegenwoordig ook als paddestoelen de grond uit. De een is nog beter dan de ander en er zijn zelfs atleten die na een jaar CrossFitten denken dat ze genoeg ervaring hebben om zelf een programmering samen te stellen en deze met andere gaan delen. Ik ga niet zeggen of dit goed of slecht is want mensen moeten zelf ook kunnen nadenken. Niemand kan een CrossFit programmering voor iedereen maken, niemand kan een competitie strategie voor de grote massa bedenken, ook ik niet.  Laatst kreeg ik een opmerking over onze programmering! Deze was voor degene die daarmee kwam niet voldoende om te groeien. De persoon miste de prikkel en het niveau, van zowel de reguliere als de competitie atleten,  was volgens de persoon te laag. Sorry hoor maar “Snap Out Of This” …welk niveau!? Moet je in een box programmeren voor 1 enkeling die met “competities” bezig is en net een iets meer geeft dan de ander of juist voor die 99% die recreatief voor een gezondere en fittere levensstijl aan CrossFit doet en onze Brood & Boter zijn!  Best practices zijn geweldig dames en heren, nuttige tips van pro’s en semi pro’s zijn cool, maar echt leren doe je met vallen en opstaan. Dat is de sleutel tot het ontsluiten van je ware potentieel. Blijf jezelf, luister naar wat ik je in de les te vertellen heb en ga vanaf daar verder. Wees kritisch op ons maar ook op jezelf. Laat al die externe ruis, al dan niet met goede bedoelingen, door de betweters links liggen.  De competitie sporters komen best wel aan hun trekken maak je daar niet druk om. Ook bij ons in de box,  hetgeen wel blijkt uit de resultaten van deze sporters de afgelopen jaren in grote wedstrijden. Maar onze programmering is voor jullie Brood & Boter, 99% van onze box. 

Als je vind dat ik er geen verstand van heb dan kan ik alleen maar zeggen stop met lezen en druk dan de website maar weg. Wil je wat lezen over een goed onderbouwd specifiek programma voor Olympisch Gewichtheffen dat aansluit bij onze CrossFit programmering lees dan verder. Je traint bij CrossFit Zwijndrecht toch… en niet ergens anders. Luister voor een keer naar de coach, volg ons 2 daagse Oly weekend en doe wekelijks mee met de Oly lessen dan komt de rest vanzelf. 

Let op: ik behoor niet tot de groep coaches die in trendy kleding interessant loopt te doen over een sport die ze nog maar net zelf kunnen. Niet tot de groep die je met een boel abracadabra allerlei dingen beloven die eigenlijk niet haalbaar zijn met de trainingen die je nu volgt. Ik ben een coach met de nodige jaren ervaring, passie voor de sport en onze community. Een coach die je niet beloofd dat resultaten komen van een paar lesjes Gewichtheffen of Gymnastics. Ik ben een coach die je resultaten beloofd door consistentie, toewijding, hard werken en ja soms ook met een paar schoppen onder je kont. Geef je mij vertrouwen dan krijg je dat van mij terug en wil ik,je alles leren. Ik ben ook een coach die de waarom vraag heel belangrijk vind en open staat voor feedback, uiteraard moet je dit wel durven en niet via anderen proberen te ventileren. Feedback moet ook feedback zijn, volgens de regels, en geen onzin en alleen maar gaan om kritiek spuien. 

Mocht je nog steeds niet op die knop hebben gedrukt dan dank ik je daarvoor en zal ik jullie hier wat geheimen vertellen. 

In plaats van inhoudelijk in te gaan op een specifieke programmering voor Olympisch gewichtheffen, wil ik je enkele basistips meegeven waarmee je zelf je eigen programma kunt maken. Natuurlijk zijn dit geen tips waarmee je elk Olympisch krachtschema  in elkaar kan zetten maar het is een start.  Als je een CrossFitter bent die graag experimenteert, pas deze tips dan aan aan je behoefte om de groei in je sport te optimaliseren. Wil je meer en gestructureerd progressie maken vraag dan om onze training op maat en maak een afspraak met mij. 

Hier gaan we dan. Ik neem aan dat je in staat bent om een volledige Snatch uit te voeren en ook een Clean & Jerk kan maken. (Dit hoeft uiteraard niet perfect te zijn want dat streven we al helemaal niet na). Als je niet op dit punt bent aangekomen, dan is dit gedeelte niet op jou gericht. Het advies is dan snel onze 2 daagse cursus te volgen en/of met regelmaat in te schrijven bij de Oly Hour lessen. Uiteraard kan je gewoon verder lezen en je laten enthousiasmeren voor de toekomst. 

De tips die volgen zijn zoals gezegd voor atleten die onze Oly lessen volgen en een klein beetje hun eigen programmering willen schrijven. Sommige van deze tips zijn om toe te passen in een zogenaamde krachtcyclus; als het tijd is om je focus te verleggen naar andere gebieden van je CrossFit sport, gebruik dan wat je nuttig lijkt en laat gaan wat je niet nuttig lijkt.

Leer, leer nog meer en blijf leren: 

Dit mag duidelijk zijn, maar het is altijd de moeite waard om het nog een keer hardop te zeggen. Blijf leren en denk niet dat je er al bent. Zet je zelf niet op een voetstuk maar blijf bescheiden en loyaal aan hetgeen wij je hier in de box leren. 

Als je probeert na te bootsen wat je ziet bij je grote helden, de vele hook grip filmpjes of de toppers uit andere boxen dan kan dat soms nuttig zijn. Tegelijkertijd is er het risico dat je de essentiële technieken en biomechanica van de Olympische liften mis loopt. Je bent dan veel te veel gefocust anderen, op filmpjes en bewegingen van atleten met 100 jaar ervaring. Je mist daardoor de realiteit. 

Ik neem hier als voorbeeld de “finish”  het niet volledig openen van de heup en het voortijdig snatchen van de bar waardoor je de noodzaak om jezelf actief onder de bar te trekken tijdens de 3e pull onderschat en je lift een totaal fiasco wordt.  Stel je voor dat je al een jaar lang zo traint en dan kan deelnemen aan een geweldig wedstrijd. Je er tijdens deze wedstrijd met anderen achterkomt dat je al die tijd zoiets essentieels achterwegen hebt gelaten en daardoor een kans op een finale plaats verspeelt. “Shit! Hoe zat dat ook alweer, zeg je dan?!”, maar er is geen weg terug op dat moment. 

Zorg dus dat je de techniek lessen blijft volgen en blijf werken aan je Skills. We kunnen je dat niet in 10 min tijdens de uitleg van de WOD leren. Een praatje, plaatje, daadje is leuk maar heeft verder, gelet op de complexiteit van het Olympisch Gewichtheffen echt geen effect. Ga ook niet allen maar bezig zijn met te zwaar liften omdat je de beste van de WOD wilt zijn, je een ander de ogen wil uitsteken of voor de zoveelste keer bovenaan het whiteboard wilt staan. Niemand geeft daar namelijk om, allen jij zelf. 

Moet ik dan nooit zwaar liften ? 

Als beginner en zelfs wat meer gevorderde atleet is er veel terrein te winnen door, met het Olympisch Gewichtheffen, licht technisch werk te doen. Maar uiteindelijk zul je toch een punt bereiken waarop je niet sterker wordt of je techniek verder aanscherpt zonder een serieus gewicht te kunnen liften. 

Een voorbeeld: “het jezelf onder de bar trekken” is meestal hypothetisch als het gewicht licht is; je bent sterk genoeg om het ding boven je hoofd te trekken, er is eigenlijk geen reden om eronder te komen. Maar als het gewicht zwaarder wordt, moet je jezelf wel onder de bar trekken om de lift af te maken.  Om dit te voelen en enig idee te hebben hoe je dit in het echt moet doen, moet je het dus ook in het echt doen!

Variaties…leer ze kennen.

Er zijn oneindig aantal variaties van de Olympische liften.  Liften die bijvoeglijke naamwoorden hebben als Hang Snatch, Power Snatch, High Hang Snatch, High Hang Power Snatch etc. etc.  Je ziet waarschijnlijk door de bomen het bos niet. Waar je dan ook eerst mee moet beginnen is ze uit je hoofd leren en weten welke het zijn en hoe je ze moet uitvoeren. Daarna moet je leren waarvoor ze zijn en hoe je de verschillende variaties adequaat in je training kan gebruiken.

Later in je CrossFit carrière kan je deze verschillende variaties gebruiken voor kracht en afwisseling, maar als je, zoals wij graag willen zien, de Olympische liften in je CrossFit training gaat prioriteren, gebruik ze dan alleen om specifieke problemen aan te pakken.

Wat bedoel ik hiermee? 

Het is simpel, als je beter wilt worden in de Snatch, Clean & Jerk doe dan de Snatch, Clean & Jerk. 

Als je later in je training merkt dat je meer snelheid kan gebruiken om in de Snatch onder de bar te komen, gebruik dan een hang snatch. Wanneer de bar tijdens de Clean steeds te ver van je af komt, begin dan met de bar op kniehoogte van een jerkbox te cleanen. Met het volgen van de Oly lessen en het waakzame oog van de coach moet je zeker in staat zijn om deze technieken onder de knie te krijgen en terug te vertalen naar een volledige lift. We gebruiken de verschillende variaties juist omdat geen enkele afgeleide beweging van de Olympische liften perfect nabootst wat er gaande is tijdens de volledige lift. We gebruiken daarom bewust de variaties in CrossFit workouts, en nu snap je dus waarom.  

Herstellen

Het is soms prettig om tijdens je zware programmering een dagje vrij te nemen. Even geen zware Snatch, Clean & Jerk. In de plaats daarvan doe je de power versies (maar zoals je weet ben ik kritisch en ben ik allergisch voor het zogenaamde hitten). Om de power versies effectief in te zetten bij het ontwikkelen van de volledige lift, moeten deze snel en nauwkeurig zijn.  Ik ga nu vast weer op een aantal tenen staan, want veel van jullie Hang Power Cleans komen nog niet eens in de buurt. Daarbij wordt door veel onervaren lifters of door degene die de kunst van het Olympisch Gewichtheffen hebben geleerd van een fortunezoeker de “hit” techniek gebruikt. “Hitten” hoort gewoon niet thuis in het Olympisch Gewichtheffen. Als je de kracht van een juiste techniek beheerst en deze ook durft toe te passen wordt je een betere lifter en dus een betere CrossFitter en geen CrossHitter. 

Squat, Squats en Squaten 

Het is je misschien niet opgevallen maar In deze blog hebben we het niet heel veel over de “Deadlift” en daar is een reden voor. Zoals ik regelmatig uitleg tijdens de Oly lessen is een traditionele deadlift niet identiek aan zijn relatieve equivalent in de Olympische lift. Bij een traditionele deadlift zijn de heupen vanaf het begin hoger ingesteld en wordt de beweging vaak langzamer uitgevoerd. Als je dit vergelijkt met een Squat dan is de traditionele Squat daarentegen (hoge bar back squat of front squat,) juist heel bruikbaar. Deze bouwt bij een correcte uitvoering, juist mee aan de kracht die je nodig hebt bij de Olympische liften. Hoeveel kracht je nodig hebt kunnen we nu niet zeggen maar analyseren we individueel, tijdens de Oly lessen en kunnen we daarna aan gaan werken.

Dan nog even een opmerking over de Oly Hour lessen zelf. De reden dat we deze graag in een weekend in de ochtend plannen heeft te maken met resultaten.

Olympisch Gewichtheffen aan het begin van de dag zorgt voor een maximale focus, voldoende aandacht, inspanning en tijd. Het plannen van de lessen aan het einde van de dag of begin van de avond heeft als nadeel dat je vaak mentaal of fysiek al moe bent. Dit komt het Olympische liften en het grote geheel (CrossFit) zeker niet ten goede. 

En nu, waarschijnlijk tot grote verbazing van een ieder…gebruik geen Olympische liften in je METCONS. Niet eerder dan dat je er echt aan toe bent! 

Dit is waarschijnlijk de meest controversiële tip die ik je kan meegeven maar ook de meest waardevolle. Als je tijdens een METCON in mijn schoenen zou staan en op een afstand naar de deelnemende atleten zou kijken, van beginner tot GOAT, dan schieten de tranen soms echt met recht in je r….. Er blijft totaal niets meer over van de aangeleerde techniek en het enige wat dan nog telt is sneller zijn dan je buurman of buurvrouw. De bewegingen zijn niet om aan te zien en als coach houdt je je hart vast voor blessures.

Doe mij nu eens een plezier, trek een blik FitAid of KillCliff open, ga op de bank zitten en bekijk eens de video van de vroege CrossFit Games.  Je zult zien dat veel atleten alle schijn van een correcte techniek hebben verloren toen de intensiteit van de workouts omhoog ging. Vergelijk dan die video eens met de video van Rich Froning die 12.2 van de Open 2012 doet.  

Rich Froning, de fitste man op aarde, is aantoonbaar ook de meest efficiënte en technisch vaardige CrossFit atleet ter wereld. Wil dit dus zeggen dat je moet wachten totdat je net zo goed bent als Rich Froning voordat je de Olympische liften in de METCONS kan doen? Nee natuurlijk niet, dat is een domme vraag. 

Maar doe jezelf (en mij) een plezier en wacht tot je jezelf comfortabel voelt in het uitvoeren van een traditionele Olympische lift in combinatie met een METCON. Wacht ermee totdat je competent genoeg bent om de juiste techniek, waarover je zolang gedaan hebt om deze aan te leren, ook onder hoge intensiteit kan gebruiken. Ga niet vol gas in een METCON aan de slag met een beweging die nergens op slaat en alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken om de lift op de juiste manier te leren in één klap weggooit. Beter is het om i.p.v. een slecht en gevaarlijk uitgevoerde Snatch, Clean & Jerk in je METCON een goed uitgevoerde Overhead Squat, Deadlift of Thruster te gebruiken. 

Als er een competitie in je agenda staat en je denkt dat je de Olympische liften in een METCON setting moet gebruiken, oefen ze dan, maar verlies niet je echte focus op het grotere en veel belangrijkere doel: de beste olympische CrossFit gewichtheffer zijn die je maar kunt zijn.

Zo dames en heren dit was hem weer. Ik hoop dat je hier wat mee kan en uiteraard hoef je het niet eens te zijn met mij. Meningen zijn jullie meningen en niet meer waard dan waar mening worden geuit en hoe ze worden geuit. 

Mijn mening is slechts de mening van één iemand over hoe ik denk over trainen en programmeren voor olympisch gewichtheffen in combinatie met CrossFit. Er zijn een miljoen manieren om dit te doen en de helft van hen heeft gelijk, de andere helft zou ook gelijk hebben als ze zichzelf zouden toestaan om zich aan te passen en te leren. En dan heb je nog een groot gedeelte wannabees die net op één A4 een status van trainer hebben verworven maar een paar jaar terug nog niet eens wisten wat een bar was en dit alleen konden van op de bar hangen en lauw bier drinken. 

Als coach, programmeur en ongenuanceerde Old Geezer (hahahah) hoop ik nog elke dag te leren door te discussiëren en te studeren. Ik doe dat al jaren en structureel iedere dag 1 uur maar vaak ook veel meer.  Ook jullie zouden moeten leren, discussiëren en studeren. Dit doe je waarschijnlijk thuis, via You Tube, met je buddy’s na de WOD of bij de BBQ waarbij je de lessen analyseert en bekritiseerd. Geen probleem en vooral blijven doen maar realiseer je dat aan het eind van de dag doet het er allemaal niet meer toe als je zelf geen bar hebt opgepakt en aan de slag bent gegaan.

Jullie weten dus wat je moet doen ? 

Nil Volentibus Arduum. 

Overweeg je om te starten met CrossFit? Bezit je over een goede portie doorzettingsvermogen en ben je bereidt jezelf goed in het zweet te werken? Dan gaat onze beginnersles je zeker verder helpen.

We hopen je enthousiast te kunnen maken maar in ieder geval nieuwsgierig genoeg om onze box een bezoek te brengen voor een proefles. Neem dus snel contact met ons op.

Team CrossFit Zwijndrecht