CrossFit “KAPOTTE HANDEN”

1 Juli, 2020 de dag dat we mogelijk weer naar binnen kunnen. Vanaf 1 juli kunnen we dus ook weer aan het Rig gaan hangen en  de pull ups, toes to bar en knee raises in onze workouts programmeren. 

Kapotte  handen is dan helaas ook weer een veel voorkomend verschijnsel in de box. Zeker in deze tijd met COVID-19 en de hygiëne maatregelen vormt dit een extra probleem. Desinfecteren van materiaal met 81% alcohol en het gebruik van alcohol gel voor je handen in combinatie met kapotte handen gaat niet samen en is helemaal niet leuk. Je zal dan ook uiterst voorzichtig moeten zijn en je handen goed moeten verzorgen. Gescheurde handen kunnen ernstig interfereren in je training. Zeker nu omdat de handen niet meer gewend zijn aan het Rig te hangen. 

In deze blog zal ik jullie wat tips geven over hoe je kapotte handen tijdens gymnastics en weightlifting oefeningen kunt voorkomen en hoe je ze moet verzorgen als ze toch kapot gaan.

Verwijderen van eelt:

Een van de beste manieren het scheuren van je handen, tijdens pull ups, te voorkomen is het verwijderen van overtollig eelt. Eelt ontstaat bij iedereen op een natuurlijke wijze om je handen te beschermen tegen wrijving. Wrijving veroorzaakt door het stevig vastpakken van bijvoorbeeld een hamer, bezem, schep en zaag maar ook een pull up bar bij gymnastics  en de barbell  bij het Olympisch Gewichtheffen. 

Het ontstaan van eelt als bescherming voor je handen is op zich niet slecht, maar als het eelt op je hand  te dik wordt, kan het gaan scheuren. Je handen gaan dan kapot en dat doet erg veel pijn.

Het preventief verwijderen van eelt is daarom ook een noodzaak als je CrossFit beoefend . Het is net zo belangrijk als je tanden poetsen en handen wassen.  Er zijn verschillende manieren om eelt te verwijderen. Je kan dit onder andere doen met een eeltschaaf, te koop bij een goede drogist.

Er zijn CrossFit atleten die gebruik maken van een eeltschaaf in combinatie met een stuk schuurpapier of een schuurborstel om de  handen glad en gezond te houden.  Maar je zou bijvoorbeeld ook de speciale RAW RODWOD kunnen gebruiken, te koop bij Rogue of de gelijkende Sand Bar. Deze twee items zijn kwalitatief erg goed, handzaam en ruw genoeg om het schuurwerk op de hand goed gedaan te krijgen. Uiteraard kan je ook zelf op zoek gaan naar andere, goedkopere, alternatieven. 

Hou er rekening mee dat het gebruik van een RAW RODWOD of een ander soort schuurmiddel het beste werkt als je handen een tijdje nat zijn geweest. Na het douchen zou dus een goed moment zijn om dit te gaan doen. Gebruik in geen geval een eeltschaaf na het douchen.  Je maakt de boel dan juist erger en trek daarmee te snel te grote stukken van je hand en dat doet erg pijn. 

Dan nog iets over het gebruik van magnesium. Je weet inmiddels dat wij brokken magnesium en poeder al lang niet meer toestaan in de box. Er mag bij ons alleen nog maar vloeibare magnesium van het merk Kwakzalver worden gebruikt. Inmiddels moet de rest van Nederland in verband met de COVID-19 crisis en hygiëne maatregelen daar ook aan geloven. 

Een prettige bijkomstigheid bij het gebruik van Kwakzalver Magnesium Gel is namelijk dat juist in deze tijd de gel een aanvullende maatregel kan zijn tegen onze strijd tegen Corona. Magnesium Gel van Kwakzalver bevat namelijk meer dan 70% alcohol en werkt daarmee desinfecterend. Je handen en het materiaal dat je hierbij gebruikt  worden hiermee gedesinfecteerd waarop jij op een verantwoorde manier CrossFit in onze box kan beoefenen.

Wij hebben in ons protocol opgenomen dat men enkel en alleen gebruik mag maken van de magnesium gel van het merk Kwakzalver.  Deze tubes Kwakzalver zijn bij ons in de box te koop. Mocht je interesse hebben in de aanschaf van zo’n tube dan graag een dag vooraf via de mail of whats app bestellen. Andere vormen van vloeibare magnesium, poeder of blokken worden niet toegestaan, let daar op! 

Houd er ook rekening mee dat krijt (ook de vloeibare Kwakzalver Magnesium Gel)  je handen kan uitdrogen. Zeker nu je nog meer je handen wast en bij binnenkomst onze  alcohol gel gebruikt is de kans op uitdroging van je handen groter dan voor de COVID-19 crisis. Je moet dus zorgvuldig omgaan met je gel en niet elke keer de gel gebruiken als rustmoment of van je handen een soort gesuikerde donut maken. Ik heb in de box de vreemste dingen gezien maar je handen wit laten worden van de magnesium gel terwijl we niets met een bar of aan het Rig doen is echt onzin.

Preventie:

Het is zoals het is dames en heren….het verbeteren van je techniek bij de pull ups, toes toe bar en andere oefeningen waarbij je gaat knijpen zal je helpen om wrijving op je handen te minimaliseren. 

Werk aan je techniek en grip kracht. Concentreer  je op de beweging van je handen tijdens de oefeningen. Probeer tijdens de kipping beweging je handen te ontspannen en stil te houden. Luister naar wat het Rig je te vertellen heeft !  Hoe minder lawaai het Rig maakt hoe beter jij namelijk de Kipping beweging maakt. Echter, sommige bewegingen, zoals bar- en ring muscle up waarbij je handen opnieuw moeten vastpakken tijdens het uitvoeren van de beweging maken het erg moeilijk voor je handen handen. 

Hulpmiddelen:

Er bestaan diverse vormen van leertjes of andere beschermende middelen die je kunnen helpen je handen te beschermen tegen slijtage bij het zogenaamde kippen. Er zijn veel verschillende soorten en materialen, dus als je geïnteresseerd bent in het kopen van deze laat je dan niet ompraten door al die mooie praatjes of door hen die door een bepaald merk worden gesponsord. 

Ik raad je aan om eerst zelf op onderzoek uit te gaan en eventueel materiaal  te lenen van een buddy en dan zelf het een en ander uit te testen. Belangrijk om over na te denken bij het kopen van bijvoorbeeld leertjes en/of speciale pull up handschoenen is de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal hoe moeilijker het wordt om de bar vast te pakken. Een bescheiden dunnere grip heeft over het algemeen de voorkeur. Grip materialen zijn geen tovermiddelen, je gaat er niet beter een pull up van maken dus het is zaak om de dingen die we hierboven al hebben besproken ook te doen. 

Je hebt er alles aan gedaan maar helaas je handen gaan toch kapot….en nu? 

Ten eerste…laat je ego achter bij de deur!!! Kosten wat het kost in het Rig hangen en je handen ernstig beschadigen maakt je geen betere CrossFit atleet en is ook niet stoer. Het is gewoon dom en je doet jezelf te kort. 

Als je het gevoel hebt dat je handen gaan scheuren, overweeg dan om de coach te vragen of er een alternatieve oefening is die je zou kunnen doen. Als je niet competent bent in de kipping pull up oefen deze dan alleen  in een open gym of Strength & Skills les.  Vraag de coach om een andere oefening in je MetCon WOD.  Je hebt niets aan een paar reps meer of een goede tijd als je handen daarna een puinhoop zijn. Starten met een 21.15.9 workout pull ups waarbij na 12 herhalingen je handen al kapot zijn, en je moet gaan rep cheaten om toch een goede score in te kunnen invullen bij Beyond The Whiteboard, maakt van jou  een eeuwige verliezer.  Ja ook bij ons in de box, zoals in alle boxen, zijn rep cheaters aanwezig. 

Het komt gewoon hier op neer…is het kapot gaan van je handen en de rest van de week niet goed kunnen trainen echt een extra ronde pull-ups waard als je deze net zo goed zou kunnen schalen met een andere oefening? 

De schade is aangericht: 

Als je handen dan toch kapot gaan, zorg er dan voor dat je ze goed schoonmaakt met water. Zorg er voor dat je losse delen eelt en huid zorgvuldig en voorzichtig afknipt. Probeer hierbij zo dicht mogelijk bij de gezonde huid te blijven zodat het makkelijker schoon te houden is en na het opdrogen geen pijnlijke en harde uitsteeksels achterlaat.  Als je de kapotte hand een tijdje onder koud water houdt, voordat je eelt en losse huid gaat wegsnijden of knippen, kan dit helpen om je hand enigszins gevoelloos te maken. Eenmaal goed schoongemaakt, kan je de handen insmeren met vaseline of uierzalf.  Dit beschermd de kapotte hand tegen barsten en voorkomt dat de wond weer opengaat. 

Beter nog is om regelmatig gebruik te maken van het middel RipFix. Dit is een wondermiddel wat zorgt voor een zeer snelle genezing van kapotte handen. RipFix kan je ook bij ons in de box bestellen. 

Een simpele pleister kan je helpen een open blaar te beschermen tegen vuil. Belangrijk is wel dat je de pleister goed droog houdt en regelmatig ververst om infectie te voorkomen. Zorg er ten slotte voor dat je de kapotte hand, tijdens de training, goed beschermt totdat deze volledig genezen is. Doe voorlopig niet de oefening die de oorzaak van de kapotte hand in de eerste plaats heeft veroorzaakt. Als je een blaar hebt die nog volledig bedekt is door huid laat deze dan gewoon met rust en ga daar niet aan zitten peuteren. Je lichaam gaat zelf met de genezing aan het werk. Gebruik ook hierbij eventueel een pleister of smeer er wat RipFix op.

Succes verder met onze mooie sport en rustig aan in het Rig, is een stuk beter voor je handen.

Overweeg je om te starten met CrossFit? Bezit je over een goede portie doorzettingsvermogen en ben je bereidt jezelf goed in het zweet te werken? Dan gaat onze beginnersles je zeker verder helpen.

We hopen je enthousiast te kunnen maken maar in ieder geval nieuwsgierig genoeg om onze box een bezoek te brengen voor een proefles. Neem dus snel contact met ons op.

Team CrossFit Zwijndrecht