G.O.A.T “Taperen”

Programmeren van een “Taper” moment voor GOATS.  

Deel 1

Veel CrossFit atleten zijn competitief en willen uiteindelijk op een of andere moment competitie in hun CrossFit training introduceren. De één doet dit kleinschalig in eigen box en probeert bij iedere WOD van zijn of haar buddy’s te winnen en de andere besteed er zijn of haar dagelijks leven aan om een plek in de finale van de Lowlands Throwdown te veroveren. 

Belangrijker nog, ze trainen allemaal om te winnen. Dat is logisch want waarom zouden ze anders dagelijks uren lang in de box komen trainen om op de tweede plaats te eindigen? Of het nu gaat om een atleet die voor  2 competities aan het trainen is of om een atleet die er 6 per jaar wilt doen, ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat men een programmering volgt die hen naar een peak moment van het hoogste prestatieniveau moet brengen om de beste kans te hebben op een overwinning. 

Een van de manieren waarop ik als coach mijn G.O.A.T atleten help om ervoor te zorgen dat ze fysiek klaar zijn, is door middel van een jaar programmering waarin ik een “taper” moment verwerk. Tijdens deze “taper” reduceer ik in de programmering de omvang van de trainingen in voorbereiding op een belangrijke throwdown. Dit is iets wat de atleet vaak in het begin niet snapt en minder leuk vind maar het is aan mij om hen te overtuigen dat dit de juiste weg naar de overwinning is. 

Een “taper” periode is een moment in de programmering waarbij ik de intensiteit, het volume en frequentie van zijn of haar training zal wijzigen om prestatiewinst op te triggeren. Net zoals de intensiteit, het volume en de frequentie kunnen worden aangepast om een betere trainingsstimulans te krijgen. Ik gebruik dus genoemde drie variabelen (intensiteit, volume en frequentie) om de gewenste prestatieverhoging van de desbetreffende atleet optimaal te stimuleren. 

Tijdens een “taper” periode en naarmate de atleet dichter bij concurrerende atleten in de buurt  komt, moet het doel zijn om het aanpassingspercentage hoog te houden en tegelijkertijd de vermoeidheid tot een minimum te beperken. Dit realiseer ik met name door gerichte PT trainingen in te lassen waarbij we specifiek aan bepaalde disciplines werken. 

De gemiddelde verbetering voor een goed getrainde CrossFit atleet uit onze box die een passende “taper” periode heeft gevolgd is twee tot drie procent, bij sommige is dit zelfs zes procent (voorbeeld Manon Kranendonk in de eerste 2 jaar van haar GOAT). Top CrossFit atleten uit het Games segment zullen hoogstwaarschijnlijk wat minder winst boeken. Procentuele verbeteringen zullen over het algemeen iets minder zijn (een half procent tot drie procent) bij deze groep. 

Het is vergelijkbaar met een persoon met overgewicht met als doel om af te vallen. Het aanvankelijke gewichtsverlies zal bij deze groep in het begin vrij gemakkelijk gaan met een matige hoeveelheid energie dat daar voor nodig is. Als de persoon eenmaal een aanzienlijke hoeveelheid gewicht heeft verloren wordt het veel moeilijker (en onrealistisch) voor die persoon om dezelfde hoeveelheid gewicht te blijven verliezen als hij of zij in de voorgaande maanden heeft verloren. Het is daarom ook net zo moeilijk voor een G.O.A.T atleet om een grotere winst te boeken wanneer hij of zij dichter en dichter bij zijn of haar “prestatie plateau” is aangekomen. Dit is gewoon een feit en moet men mee werken. 

Het zogenaamde “taperen” verwerk ik in de jaar programmering twee tot drie weken vooraf aan de belangrijkste Throwdown (bijvoorbeeld de Lowlands Throwdown). De basisprincipes waarmee ik dan rekening houdt bij het ontwikkelen van deze “taper” periode zijn:

  • Volume
  • Intensiteit
  • Frequentie
  • Talent 
  • Ervaring 
  • Type sporter (Manon is bijvoorbeeld een ander type atleet dan Paula) 

In deel 2 gaan we het hebben over Volume, Intensiteit en Frequentie hebben. 

Overweeg je om te starten met de GOAT? Bezit je over een goede portie doorzettingsvermogen en ben je bereidt jezelf goed in het zweet te werken? Dan gaat onze GOAT Programmering  je zeker verder helpen. Neem in dat geval snel contact met ons op.

Team CrossFit Zwijndrecht