Lichamelijk of Verstandelijk Beperkt…wat nu?

Voordat je verder leest eerst even dit: om te laten zien dat we het menen en het coachen en trainen van sporters met een lichamelijke en/of licht verstandelijke beperking zeer serieus nemen komen wij jou graag tegemoet. 

Dit doen we door je geheel vrijblijvend het volgende gratis aan te bieden:

  1. Een gratis OnRamp Cursus t.w.v. €55 
  2. Twee maanden gratis trainen met een 10 x per maand abonnement t.w.v. €178 
  3. Een gratis Body Composition Analyse t.wv. €25

Kortom we vallen meteen met de deur in huis door je €258 gratis service en training te geven. Zo serieus nemen we jou en onze sport. 

We hopen je snel te zien en wensen je heel veel plezier met onze mooie CrossFit Sport. 

Lichamelijk of Verstandelijk Beperkt

Crossfit is een dynamische sport die gemakkelijk is aan te passen op ieders eigen niveau en capaciteiten. Maar hoe doe je dat als je blind bent, maar één been of arm hebt, niet kunt lopen of licht verstandelijk gehandicapt bent?  CrossFit Zwijndrecht wil graag ook deze mensen laten kennismaken met onze mooie sport. Wij willen mensen met een beperking bewust maken van de mogelijkheden om te bewegen en hoe men dit kan doen met CrossFit. 

CrossFit Zwijndrecht wil iedereen met een beperking zo functioneel mogelijk laten trainen, samen met sporters zonder een beperking. We willen onze reguliere CrossFit training laten aansluiten bij de doelen van de sporter met een beperking. Of dat doel nu afvallen, spiermassa, of de algehele conditie verbeteren is, CrossFit is voor iedereen. Binnen onze sport is dat regel nummer 1 en dus is CrossFit ook voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zeer geschikt.

CrossFit is een trainingsmethode waar veel verschillende oefeningen met een hoge intensiteit worden uitgevoerd. Naast krachttraining uit de Powerlifting sport en het Olympisch Gewichtheffen zijn atletiek, gymnastiek en conditie training ook een groot onderdeel van de oefeningen binnen de CrossFit sport. 

CrossFit Voor Iedereen

Men krijgt jammer genoeg vaak een verkeerd beeld van CrossFit op het moment dat men het internet afzoekt naar wat CrossFit nu precies is. De teksten kloppen vaak wel maar de vele filmpjes en foto’s zijn in veel gevallen vertekenend en zelfs misleiden. Men ziet super fit gespierde mannen en vrouwen met meer spieren op hun buik dan wij op één hand kunnen tellen. De realiteit is dat dit maar een hele kleine groep CrossFit atleten betreft die de sport beoefenen op een hoog competitief niveau. CrossFit is er absoluut niet alleen voor deze groep atleten. Sterker nog: iedereen kan CrossFit op zijn of haar niveau doen, vrouw, man, jong, oud, met of zonder lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. 

Uiteraard moet een sporter met een beperking wel extra aandacht krijgen, iets wat binnen CrossFit trouwens niet ongewoon is. Een oefening goed uitvoeren en zorgen dat de lichaamshouding goed is, is voor veel mensen zonder beperkingen ook een vereiste. Voor deze groep is het vaak een kwestie van goed luisteren en kijken hoe de trainer dit voordoet of hoe anderen het doen. Maar wat doe je nou als je dat niet kunt? Wat als je blind bent, doof bent of een andere beperking hebt?!  Dan heb je mensen nodig die jou de juiste lichaamshouding laten voelen, je begeleiden en je ondersteunen indien dit nodig is. Je hebt dan een buddy nodig! 

Het is met een lichamelijke en/of licht verstandelijke beperking belangrijk dat men mensen om zich heen heeft die helpen met het klaarleggen van materiaal en je tijdens de Workout begeleiden. Je hebt dus buiten de trainer een buddy nodig die tijdens de workout willen helpen en de sporter met een beperking onder hun hoeden nemen.   Binnen onze CrossFit community is dit absoluut geen probleem en wij wete dat veel van onze leden meer dan bereid zijn om de rol van buddy te vervullen. Een buddy zorgt niet alleen voor ondersteuning en motivatie maar heeft een veel belangrijkere taak. CrossFit gaat voor iedereen gepaard met uitdagende oefeningen. Het is dan ook voor iedereen van groot belang dat dit veilig gebeurt. Een buddy zorgt voor die veiligheid zodat de desbetreffende sporter met volste vertrouwen de Workout kan doen.

Beperkt maar toch niet! 

Voor de sporter met een beperking, een buddy en de trainer betekent dit ook dat men zich soms moet afvragen of een bepaalde oefening het wel waard is om deze te doen. Neem bijvoorbeeld burpees over de bar of box jumps. Alhoewel deze twee oefeningen met een buddy en de nodige voorbereiding goed te doen zijn, is de kans dat de atleet met beperkingen met zijn of haar voet achter de barbell blijft hangen, of half naast de box springt groter dan voor een atleet zonder beperkingen. Uiteraard is dit in een workout geen probleem want zoals ieder andere atleet, met of zonder beperkingen, men kan altijd schalen en de keuze maken om een gewone burpee of box step up/step off te doen. Ook voor atleten die aan een rolstoel gebonden zijn is er binnen CrossFit nog heel veel mogelijk. 

CrossFit Zwijndrecht is van mening dat sporten voor mensen met een beperking niet zo vanzelfsprekend is en juist daarom willen wij ons daarvoor inzetten. Wij willen er namelijk voor zorgen dat CrossFit wel vanzelfsprekend is voor “iedereen”. 

CrossFit Zwijndrecht wil zich er echt voor inzetten. In de CrossFit sport werkt men met coaches en trainers, dat is altijd al zo. Het trainen van mensen met een beperking vraagt van een coach meer aandacht en tevens per persoon goed te kijken wat wel en wat niet werkt. Maar de vraag is, is dat nu werkelijk anders dan voor mensen die geen beperking hebben? Jij en ik, wij allemaal,  komen vast wel een keer in aanraking met een beperking. En als CrossFit coach begeleid ik wekelijks wel iemand die last heeft van een schouder, knie of rug.  Dan is het ook zaak om op een veilige manier te trainen en er toch voor te zorgen dat die persoon de juiste prikkel en stimulus krijgt. Voor mij als coach en voor onze trainers is het dus van belang om goed te kijken naar de persoon die een beperking heeft en wat voor hem of haar mogelijk is. Uiteraard is het voor CrossFit coaches en trainers even wennen. Een zichtbare beperking kan in het begin soms wat afschrikken, waarschijnlijk ook door het onbekende. We trainen nu namelijk niet iedere dag met iemand die een beperking heeft in de zin van een blind, doof of licht verstandelijk gehandicapt persoon of iemand die een beperking heeft aan ledematen en extremiteiten.   

Let’s Do This

Heeft iemand pijn in zijn knie of schouder, dan weten trainers vaak wel hoe ze daar mee om moeten gaan. Het coachen en trainen van mensen met een beperking is anders en toch zien wij dit niet als een uitdaging maar meer als een plicht en een missie. Daarbij is het voor coaches en trainers  heel leerzaam mensen met een beperking te trainen. Alleen al omdat ze extra goed na moeten denken hoe ze bepaalde oefeningen duidelijk moeten uitleggen en om meer rekening te moeten houden met het dagelijks leven van degene met de beperkingen. Neem bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit of met krukken moet lopen. Voor zo iemand is het van belang om te zorgen dat hij of zij de rolstoel kan blijven voortduwen. Men moet er als trainer of buddy voor zorgen  dat de schade aan handen, door pull ups of snatches etc. niet te groot wordt. Ook te zware en te intensieve push presses zijn niet wenselijk voor iemand in een rolstoel want die kunnen tot flinke spierpijn in schouders leiden en dat is dus niet zo’n goed idee. Dit wil niet zeggen dat we deze oefeningen dan maar weg laten uit onze programmering, we zullen er gewoon wat meer op moeten letten en goed moeten luisteren en kijken naar de signalen. Om dit goed te kunnen beoordelen en deze signalen leren herkennen is het belangrijk om in gesprek te gaan met de sporter. Dit geldt voor zowel trainers als voor buddy’s. Vraag aan de CrossFitter met een beperking hoe zijn of haar dagelijks leven eruit ziet. Leer de persoon en zijn of haar persoonlijke levenssfeer kennen.  Zo kom je er namelijk goed achter wat voor iemand hij of zij is en wat wel of niet mogelijk is.

Als jij iemand bent met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking en wilt ervaren hoe CrossFit bij jouw doelstellingen en mogelijkheden aansluit, dan kan je contact met ons opnemen via ons e-mail formulier op deze pagina en een kennismaking aanvragen. Zodra wij, samen met jou en onze trainers, je plannen en doelstellingen hebben doorgenomen zullen we starten met de ‘basis’ oefeningen die we bij ons de “On-Ramp” cursus noemen. Hierin krijg je uitgelegd de fundamentele oefeningen zoals een squat, push press, deadlift, thruster, wallball, sit-up en nog een aantal belangrijke oefeningen. Uiteraard doen we dit uiterst voorzichtig en aansluitend bij jouw niveau. We zullen er dan tevens voor zorgen dat je vaste buddy of buddy’s tijdens deze cursus aanwezig zijn om je te helpen en nader kennis te maken. 

Team CrossFit Zwijndrecht

WhatsApp WhatsApp ons